Åkstaplare

En åkstaplare är en typ av de olika ledstaplare som finns på marknaden. Ledstaplare är en typ av gaffeltruck. Ledstaplare används för att hantera gods som är lagrade på höjden. Man använder dem för att stapla gods på varandra eller på hyllor i olika nivåer upp till ganska hög höjd. Ledstaplare är mångsidiga truckar som finns i flera olika varianter. De brukar delas upp i gåstaplare, åkstaplare, ståstaplare och sittstaplare.

Som namnet antyder handlar det alltså helt enkelt om en ledstaplare som föraren kan åka på. Ovanstående kategorier går också om varandra och samma truck kan också vara en ståstaplare eller en sittstaplare. Det vill säga att man kan åka på den stående eller sittande. En sittstaplare är dock i stort ett alltid också en åkstaplare. Sammanfattningsvis är alltå en åkstaplare en typ av gaffeltruck av typ ledstaplare som du kan åka på antingen stående eller sittande.

Hur används en åkstaplare

Åkstaplare är lätta och smidiga att använda också för de med lite erfarenhet. Dock krävs truckkort klass B för de mest avancerade varianterna. De moderna versionerna av dessa truckar finns i många olika storlekar och är moderna och funktionella med stor fokus på säkerhet. De flesta modeller har t.ex. sidofallskydd samt skydd mot klämning genom att vara utrustade med multifunktionshandtag och klämbrytare. De är utmärkta att använda både för lättare hanteringsuppgifter som att transportera föremål från trånga utrymmen men de större modellerna används också för tyngre jobb på olika lager, fabriker och andra arbetsplatser. För att fylla sin funktion är de flesta modeller kompakt konstruerade. Genom att stapla gods på höjden kan man maximera effektiviteten på ett lager. Förutom stapling kan åkstaplaren också användas för andra uppgifter som dubbelpallshantering, orderplockning och horisontella transporter. Behöver man transportera gods över längre sträckor väljer man helst en sittstaplare eftersom denna har högre komfort för föraren. Behöver man kliva på och av mycket för att hantera gods också manuellt är en ståstaplare däremot det bättre valet. Lastkapaciteten för denna truck kan vara upp till 2 ton och lyfthöjden upp till 6 m.

Truckkort B krävs

För att få köra alla slags åkstaplare behöver du ha tagit truckkort klass B. De är vanligt förekommande truckar på många arbetsplatser så för att öka dina möjligheter på arbetsmarknaden är det bra att ta både truckkort klass A och B samtidigt.