Frågor & Svar

Är det svårt att klara en truckutbildning?

Det är inte särskilt svårt att klara en truckutbildning. Utbildningen innehåller både en teoretisk och en praktisk del och tar bara en till tre dagar. För många är det lättare att klara teori om det finns en klar praktisk anknytning. För den praktiska delen tänk på att moderna truckar är mycket lätta att hantera och köra. Dessutom ligger det på utbildaren att alla ska klara alla delar av utbildningen.

Är truckförare ett bra jobb för kvinnor?

Jobb som truckförare är absolut ett bra jobb för kvinnor. Det krävs idag ingen större styrka för att köra en truck, även de större modellerna. Många småbarnsföräldrar uppskattar också att kunna jobba oregelbundna arbetstider för att få ihop livspusslet. Tänk dock på att det kan ingå en del tyngre lyft så viss fysisk form krävs ändå.

Är det roligt att jobba som truckförare? 

Majoriteten av truckförare skulle svara ja på denna fråga. Att vara truckförare är ett omväxlande jobb där det alltid händer saker. Det är ett fritt och självständigt jobb i högt tempo där du ändå måste jobba tätt med dina arbetskamrater. Att jobba som truckförare passar för dig som har bra organisationsförmåga, är utåtriktad, serviceinriktad och tekniskt intresserad.

Vad finns det för karriärmöjligheter som truckförare? 

Arbetsuppgifterna som truckförare varierar inte så mycket mellan olika arbetsplatser så det handlar snarare om vart man väljer att arbete. Vill du på kort tid höja din lön är det bäst att ganska ofta byta arbetsplats. Erfarna truckförare är alltid eftersökta. Vill du gå vidare kan det vara bättre att stanna på en arbetsplats och satsa på att bli arbetsledare eller gå vidare t.ex. inom logistik internt på företaget. Vill du vidareutbilda dig kan lastmaskinsförare eller traversförare vara bra val.

Tjänar man bra som truckförare? 

En erfaren truckförare tjänar ca 30 000 kr i månaden. Med tanke på att truckförare är ett jobb som kräver minimal utbildning utan studielån är detta en väldigt bra lön. Som truckförare tjänar du lika bra som i många yrken som kräver högskoleutbildning. Du slipper betala av stora studielån och kan börja jobba i stort sett direkt efter gymnasiet.

Är det lätt att få jobb som truckförare? 

Arbetsmarknaden för truckförare är just nu i balans och förväntas vara så under de närmaste 10 åren. Det betyder att det finns ungefär lika många truckförare som det finns jobb. Det vill säga arbetsgivarna kommer inte att ställa sig på kö utanför din dörr så fort du tagit ditt truckkort men att du ändå bör få jobb ganska snart efter avslutad utbildning. Erfarna truckförare med några år inom yrket är alltid eftersökta. Många yngre nyutbildade truckförare jobbar också i Norge under några år för att både få erfarenhet och tjäna lite extra.

Är det farligt att jobba som truckförare? 

Det är generellt sett inte farligt att jobba som truckförare. Olyckor händer men med moderna truckar, bra underhåll och tydliga säkerhetsrutiner går majoriteten av olyckor att undvika.

Jag har ett motviktstruckkort från 90-talet, behöver jag gå en truckutbildning för att köra A-truck?

Nja! Det finns inget formellt krav på att ha truckkort för att köra truck. Men din arbetsgivare har krav på att sina anställda har dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper för trucken man ska använda. Enklaste sättet att dokumentera detta är att gå en truckutbildning!

 

Har du en fråga ang. truckutbildning? Komplicerad eller enkel, tveka inte att skicka in den till oss!

min-truckutbildning-LOGO