Jobb för truckförare

Långa teoretiska universitetsutbildningar tilltalar inte alla. Kanske är du en sådan som gillar att arbeta mer praktiskt i en miljö där det alltid händer saker. Att jobba som truckförare är just ett sådant jobb. Ett jobba som truckförare är både roligt och stimulerande. För att få jobb som truckförare krävs en väldigt kort utbildning varav hälften är en praktisk del. Det är också lättare med teori när den har en tydlig praktisk anknytning. Detta gör att jobb som truckförare också kan vara ett bra alternativ för den som inte pratar helt perfekt svenska. Så länge du kan uttrycka dig och läsa svenska på en grundläggande nivå så klarar du dig. Glöm heller inte att man inte behöver ha vanligt körkort för att ta truckkort. Truckförare är alltså ett möjligt jobb för dig som kanske inte hunnit ta körkort.

Vad gör då en truckförare? En truckförare jobbar med att lasta olika material och gods. Dina arbetsuppgifter kan alltså vara att plocka order d.v.s. ta fram gods, lasta och lossa gods från långtradare, flytta pallar mellan lager och produktion, packa och kontrollera produkter, inventera lager m.m. För att passa för ett jobb som truckförare måste du alltså ha bra ordningssinne, vara serviceinriktad och vara bra på att kommunicera.

Varje dag behöver olika gods lastas och lossas från lastbilar och förflyttas mellan olika platser på miljontals arbetsplatser över hela Sverige. Det kan handla om fabriker, lager, butiker m.fl. Som truckförare kan du alltså jobba som lagerarbetare, hamnarbetare, industriarbetare eller som butiks- och lagerarbetare inom detaljhandel. Alla lagerarbetare behöver ha truckkort för att kunna sköta sitt arbete. Snabba säkra transporter är en viktig del i alla dessa verksamheter. Ett jobb som truckförare är ett självständigt och fritt arbete med mycket eget ansvar. Med proffsiga erfarna truckförare ökar effektiviteten på alla ovan nämnda arbetsplatser.

Bra fysisk form krävs för jobb som truckförare

Även fast dagens truckar är lätta att använda och inte kräver någon större fysisk styrka att köra är det till din fördela att vara i hyfsad fysiskt form. Jobbet som truckförare är ett fysiskt omväxlande jobb och du kommer att vara i rörelse hela dagarna och sannolikt även utföra en del tyngre lyft. Ett statiskt kontorsarbete lär dock i längden vara mer slitsamt för kroppen.

Jobb som truckförare handlar också om ett arbete med olika, ibland, obekväma arbetstider. Arbetstiderna varierar mellan olika företag. På vissa företag har man tre-skift d.v.s. byter arbetstider mellan dag, kväll och natt via ett rullande schema. På andra företag jobbar man bara dagar eller bara nätter. Många ser dock detta som en fördel. Du tjänar mer genom att få ob-tillägg under kvälls, helg och nattskift. Det kan också vara bra för t.ex. föräldrar med små barn att jobba olika arbetstider för att kunna tillbringa mer tid hemma. Ofta finns det också möjlighet att styra sina arbetstider själv genom att kvälls- och helgpass delas upp genom att man anmäler sig som frivillig. Många yngre tycker att det är en stor fördel att kunna jobba extra och därmed tjäna mer.