Låglyftande åktruck

En låglyftande åktruck också kallad en låglyftare är en truck som bara arbetar på låg höjd nära marken och som man kan åka på. Föraren åker med på trucken antingen sittande eller stående. Kör du en låglyftande åktruck sitter du antingen på en sittplats eller står på en avsats eller en särskilt ståplats. Det är en fördel att kunna åka med trucken om man ska transportera gods över lite längre sträckor. Inom många verksamheter ligger inte lager och produktionsenheter i samma byggnad och då krävs en bra åktruck. I och med åkfunktionen är de flesta låglyftande åktruckar större än de låglyftare som man inte kan åka på. Detta innebär ofta också att de klarar tyngre laster upp till 3 ton. De flesta lågyftande åktruckar går på elektricitet men kan också gå på diesel.

Hur används en låglyftande åktruck

Den vanligaste arbetsuppgiften på mindre lager och även i större butiker är att flytta gods från ett ställe till ett annat på markplan. För detta krävs endast en låglyftare. Låglyftare kallas truckar som bara lyfter mindre än 0.5 m. De måste också kunna fungera i mindre utrymmen så att gods kan förflyttas effektivt så snabbt som möjligt. Låglyftare kan också framföras utan att man åker med eller står på trucken. Man jobbar då vanligtvis bakom trucken eller går bredvid. Behöver man förflytta godset eller sig själv lite längre är det dock bättre att kunna åka med och jobba på trucken. Det kan handla om lager som ligger långt ifrån varandra eller mellan lager och produktionslokaler. Med en bra låglyftande åktruck får du snabbare hanteringsrundor och de kan också användas för olika sorters lastning och lossning, däribland också dubbelpallshantering.

Truckkort A krävs

För att få köra en låglyftande åktruck krävs endast att du har truckkort klass A eftersom detta är en av de enklaste truckarna att arbete med och antagligen en av de truckar som du får jobba med först efter att du tagit ditt truckkort.