Smalgångstruck

En smalgångstruck är en typ av truck som är särskilt utformad för att användas i smala gångar främst på lager. En smalgångstruck är i de flesta fall en plocktruck som är extra smal för att kunna jobba i mindre gångar, men det finns även kombinationstruckar som är byggda extra smala. Genom att kunna stapla på höjden och ha smala gångar mellan hyllorna på ett lager så använder man utrymmet man har till max. Så kallade kompakta höglager sänker kostnaden för ett företag genom att man bättra kan utnyttja alla utrymmen, från golv till tak. Många företag behöver ligga central och i många större städer, framförallt våra storstadsregioner, är det nu mycket dyrt med mark. Att kunna bygga på höjden är därför ett måste.

Hur används en smalgångstruck

Smalgångstruckar är kompakta, lätta och smidiga. Med en smalgångstruck/plocktruck kommer man lätt åt det man behöver även på hög höjd. De optimerar utnyttjandet av ett lager samt effektiviserar hämtning av gods. I dagens ekonomi räknas varje kvadratmeter och i ett med hjälp av smalgångstruckar kan lager byggas med en gångbredd på endast 1.5 m i jämförelse med normala 2.5 m. Dessutom jobbar en optimalt använd smalgångstruck 20-25 procent snabbare än en annan truck. Bland annat kan vissa modeller svänga sina gafflar åt sidan och ta ut gods sidledes. Det finns flera jämförelser som visar att minskad gångbredd minskar logistikkostnaderna med upp till 25 procent.

En smalgångstruck kan också sättas på skenor eller slingor för att bli självgående. Föraren kan då helt koncentrera sig på staplingen vilket ökar både effektivitet och säkerhet. Trucken kan utrustas med en rad olika lasthanteringsaggregat som roterande gafflar, teleskop gafflar, dubbla teleskopgafflar för djupstapling m.fl. alternativ. På de flesta smalgångstruckarna på marknaden går det också att lägga till diverse säkerhetsfunktioner som programmerade säkerhetsstoppsystem, automatisk lyft- och körningsfrånkoppling. Dessutom kan du man välja till kamera och skärm samt automatisk skanner som själv skannar truckens last. Detta ökar både effektivitet och ergonomin för föraren.

Frigående smalgångstruckar går naturligtvis också att använda i vanliga gångar och går även att använda till diverse andra arbetsuppgifter utanför lagret. Smalgångstruck används ofta i kombination med högplockstruck. På så vis har man den bästa trucken för staplingsaktiviteter och den perfekta trucken för plockaktiviteter. Det finns även kombinationstruckar på marknaden som kombinerar smalgångs-funktion med andra funktioner. Detta är ett attraktivt alternativ för mindre företag som kanske inte har råd att investera i flera truckar.

Truckkort B krävs

Smalgångstruckar kan jobba på en höjd upp till 15 meter och det krävs på de högsta höjderna att föraren följer med upp. Du behöver truckkort klass B för att få köra en sådan smalgångstruck.