Ledstaplare

En ledstaplare är en typ av gaffeltruck av stödbenstyp som också kallas stödbenstruckar. En stödbenstruck bär sin last innanför stödytan vilket gör att trucken kan byggas mindre och därmed blir en liten och smidig truck som lätt manövreras i mindre utrymmen.

Hur används en ledstaplare

Ledstaplare används främst på lager för att smidigt kunna lasta och lossa gods på pallar. De finns i många olika varianter där föraren antingen går efter eller bredvid eller står på en plattform och styr. Åker man med kallas en ledstaplare för åkstaplare, går man bredvid kallas den för gåstaplare. Trots att det är bekvämt att åka med föredrar en del förare varianten som man styr utanför trucken. Att gå bredvid ökar sikten och gör vissa precisionsarbeten lättare att utföra. En gåstaplare är idealisk för godshantering på mindre lager, i matvaruaffärer, i andra slags butiker som byggvaruhus och i fabriker med begränsade lagerutrymmen. En åkstaplare används på större arbetsplatser där man regelbundet behöver flytta gods över längre sträckor och kanske också använda staplaren för andra arbetsuppgifter. Dessa truckar är starka och de flesta modeller lyfter gods så tunga som upp till 1 ton.

Truckkort A krävs

Denna typ av truck är ett perfekt verktyg för att säkert och smidigt hantera interna transporter. Med hjälp av en bra ledstaplare staplar du snabbt och effektivt, lagrar gods på låg och mellanhög nivå och fraktar gods på kortare avstånd. Den är lätt att sköta även för den som inte har så stor erfarenhet och är en bra truck att börja att arbete med om man precis tagit sitt truckkort. För att få köra en ledstaplare krävs endast truckkort A. Moderna truckar är också alltid utrustade med klämskydd och andra säkerhetsfunktioner samt går att styra med såväl höger som vänster hand.

De flesta ledstaplare är eldrivna med fyrhjulsdrift och kan anpassas på många olika sätt för olika arbetsplatsers och företags behov. De kan också användas för andra mindre arbetsuppgifter än stapling som transporter.