Skjutstativtruck

En skjutstativtruck är en typ av truck som är utrustad med ett, i flera delar, teleskoperande stativ som kan skjutas in och ut. Man kan alltså ha lasten både i utskjutet läge som med en motviktstruck och i ett läge som motsvarar en stödbenstruck. En skjutstativtruck kan alltså användas som en vanlig staplare men man har också förmågan att flytta gaffelstativet horisontellt. En skjutstativtruck kan ha en lyfthöjd på över 12 m och klara laster så tunga som 1400 kg.

Den mest mångsidiga trucken av alla

På grund av sin mångsidighet är denna typ av truck mycket vanlig på lager, i distributionscenter och på logistikföretag. De fungerar som en universaltruck och är ofta oumbärliga för olika lagerverksamheter. De används ofta på ställen där det inte finns så breda truckgångar men ändå krävs höga lyfthöjder. Skjutstativtruckarna klarar detta eftersom de passar både för horisontella transporter och för stapling inomhus. En skjutstativtruck är särskilt användbar vid pallagring. Skjutstativtruckar har stor räckvidd och stabilitet och kan ha väldigt höga lyfthöjder vilket ger utmärkt flexibilitet, lyftkapacitet och manövrerbarhet. En skjutstativtruck klarar såväl blockstapling som drive-in ”ställage” och hantering av lång-gods.

Dagens skjutstativtruckar är ofta också mycket lätta att hantera och tillverkas numera med förarens ergonomiska situation i fokus. Programmeringssystem och innovativa säkerhetslösningar förstärker ytterligare lätthanterligheten. En riktigt bra skjutstativtruck gör det alltså både lätt, roligt och säkert för dig att jobba i trånga miljöer.

Truckkort B krävs

För att få köra skjutstativtruck måste du ha truckkort B. Oftast erbjuds utbildningar för truckkort A och B i kombination men det går också bra att bara ta truckkort B. De flesta föredrar att ta både och, när man ändå håller på. Med ett truckkort B får du förutom skjutstativtruck också köra motviktstruck, höglyftande åkstaplare, höglyftande plocktruck, smalgångstruck och fyrvägstruck. Truckutbildningar finns över hela landet och är ett populärt alternativ för den som snabbt vill komma in på arbetsmarknaden. Utbildningen tar oftast bara två till tre dagar och innehåller såväl teoretiska som praktiska moment. När du väl fått ditt truckkort finns de flesta jobb att söka i våra storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö, men i och med bl.a. att internet-handeln ökat finns nu också allt fler jobb på mindre orter. Eller för den som är äventyrlig är ett populärt alternativ att söka jobb i Norge.