Pris för truckkort

Att ta ett truckkörkort, kort kallat truckkort, kan vara ett bra sätt att göra sig attraktivare på arbetsmarknaden och ett måste för de som vill jobba inom lager och distribution. Alla som kör truck måste ha truckkort även om man bara kör någon gång då och då. Många oroar sig dock för kostnaden. (Det krävs också ett körtillstånd men det är något som din ev. arbetsgivare utfärdar och innebär ingen kostnad för dig.) Vad kostar det då att lära sig att köra truck?

Som truckförare måste man kunna hantera flera olika slags truckar. Truckkort finns i olika klasser som ger behörighet för olika typer av truckar. Du kan ta truckkort A, B, C och D. Den vanligaste kombinationen är A och B vilket också är de behörigheter som det är mest lönande att ta som privatperson. Utbildning för truckkort C och D får man oftast genom sin arbetsgivare om behov finns.

Normalpris

Truckutbildningar för privatpersoner finns tillgängliga från många olika utbildare över hela landet och kostnaden för ett truckkort A och B variera mellan 2500 och 6000 kr. För att bara ta A eller B kan kostnaden uppskattas till mellan 2000 och 4000 kr. Man tjänar alltså på att ta både truckkort A och B samtidigt. Man bör dock inte stirra sig blind på priset eftersom en dyrare utbildning inte nödvändigtvis är bättre än en billigare. Istället bör man försöka kolla på innehållet i utbildningen. De flesta utbildningar pågår mellan 3 och 5 dagar totalt (A+B) och består av en teoretisk och en praktisk del. Det finns även utbildare som erbjuder den teoretiska delen på nätet så att du kan läsa på i förväg. Vissa utbildare erbjuder månadsvis prenumeration på utbildningsmaterialet på nätet (ca 65 kr/mån) inkl. övningsuppgifter och webbprov. Du behöver då bara göra den praktiska delen och slutproven i utbildningslokalerna.

Det kan verka lätt att köra truck men det finns många dolda faror. Genom utbildning blir du medveten om vilka faror som finns så att du på bästa sätt kan undvika dem. Vissa truckar kan vara lite tunga men det är idag inga problem även för kvinnor att klara av att köra alla slags moderna truckar.

För dig som gärna vill ta ett truckkort men inte har pengar just nu finns det hos vissa företag möjlighet till delbetalning, ofta räntefritt. Sammanfattningsvis är en truckutbildning en jämförelsevis billig och lätt utbildning för dig som vill ha ett omväxlande och roligt jobb.