Lön för truckförare

Att jobba som truckförare ger bra lön. Medellönen för truckförare över hela Sverige var år 2013 hela 26 400 kr. Män tjänar i genomsnitt några hundra mer än kvinnor. Lönen för nyanställda börjar på ca 21 000 kr i månaden. De riktigt goda nyheterna är att truckförare i den 75 percentilen har över 28 400 kr i lön och i den 90 percentilen tjänar man över 32 000 kr. Generellt sett kan man alltså säga att lön för truckförare ligger mellan 20 000 kr och 30 000 kr.

Arbetstiderna som truckförare varierar och många har möjlighet att jobba kvälls- natt- och helgskift vilket ger mer lön. Nivån på Ob-tilläggen varierar och kan vara allt mellan 40-100 procent. För många truckförare finns det också möjlighet att jobba övertid vilket ofta ger dig dubbel timlön. På vissa arbetsplatser jobbar man dessutom på ackord vilket passar dig som gillar högt tempo och ger ytterligare klirr i kassan om man är snabb.

Truckförare slipper studielån

Väger man in också andra faktorer måste man helt klart säga att truckförare har riktigt bra lön. För att jobba som truckförare krävs minimal utbildningsnivå. Du behöver bara ett truckkort och en sådan utbildning tar endast mellan en till tre dagar. De flesta som går högre utbildningar måste ta studielån och det innebär en reell lönesänkning på minst 5 procent varje år som ska betalas tillbaka på lånet. Som truckförare har du mer eller lika lön som i många andra yrken som kräver högskoleutbildning som t.ex. tandsköterskor, apotekstekniker, museiarbetare och förskolelärare.

Att jobba som truckförare är också ett omväxlande och inte särskilt komplicerat jobb när du är varm i kläderna. Det är ett fritt yrke som man kan styra över mycket själv. Att vara truckförare är dessutom inte ett sådant jobb som du tar med dig hem på kvällen. Det finns inga arbetsuppgifter som du kan behöva utföra hemma och det är snarare ett fysiskt krävande än ett psykiskt krävande jobb. Moderna truckar, arbetsmiljöregler och fokus på ergonomi gör också att villkoren ständigt förbättras. Många uppskattar också att jobba tillsammans med andra och den fina stämning som finns på många arbetsplatser som anställer truckförare.

Jobb som truckförare finns att få över hela landet och till skillnad från i många andra yrken varierar inte lönerna särskilt mycket i olika delar av landet. Du behöver alltså inte flytta till Stockholm, med allt vad det innebär i ökade levnadskostnader, för att få en högre lön som truckförare. Vill man tjäna mer ska man snarare flytta till Norge. Lön för truckförare är högre där och är man beredd att satsa på att jobba hårt och leva enkelt så går det att på kort tid jobba ihop bra med pengar. Det kan vara ett alternativ för den som vill spara ihop till en resa, en ny bil eller vill spara ihop för att slippa ta studielån och samtidigt är ute efter ett äventyr. Det är idag ganska vanligt för ungdomar att jobba ett par år i Norge som truckförare efter att man slutat gymnasiet.