Motviktstruck

När gemene man pratar om truckar är det oftast en motviktstruck de ser framför sig. Motviktstruck är den vanligaste typen av truck och kallas också i talspråk för gaffeltruck. (Alla gaffeltruckar är dock inte motviktstruckar.) Den består av ett chassi på vilket en stum framaxel och en pendlande bakaxel är monterad. Bakaxeln på en motviktstruck är ledad och används för att svänga trucken. För att balansera vikten som trucken ska kunna hantera använder man sig av en motvikt så att inte hela trucken tippar över. Hur stor denna motvikt är beror på vilken kapacitet man vill att en motviktstruck ska ha och vart lastens tyngdpunkt hamnar. Motvikten monteras in i ramen eller i vissa fall används truckens batteri som motvikt. Motviktstruckens hytt, på större modeller, är vanligtvis placerad i mitten på chassit bakom lyftstativet. I lyftstativet löper en s.k. gaffelvagn genom vilken gafflarna monteras. På vissa truckar kan man byta gafflarna mot annan typ av lyftutrustning för andra behov t.ex. fat-klämma, fat-lyft eller lyftkrok.

Motviktstruck är mycket vanligt förekommande i många olika verksamheter och finns i många olika storlekar. Den passar bäst att användas för mindre precisionskrävande arbete och klarar inte av samma jobb som en fyrvägstruck eller en stödbenstruck. Motviktstruckar är däremot truckar som kan klara riktigt tunga laster. De tillverkas för kapaciteter mellan 1 och 60 ton och kan ha en lyfthöjd på 6.5 m. En motviktstruck är också den enda truck som kan utrustas med däck för flera underlag och därmed användas utomhus. Motviktstruckar tillverkas med många olika drivmedel som el, gasol, diesel och bensin. Det finns såväl tre- som fyrhjuliga motviktstruckar. Det är alltså en väldigt mångsidig truck vi pratar om trots att den inte klarar av samma precisionsarbete som vissa andra truckar. Motviktstruckar används i industrin bl.a. till lastning och lossning av gods, transporter till produktionslinjer, stapling, orderplockning och horisontella transporter.

Truckkort B krävs för motviktstruck

För att få köra en motviktstruck måste du ha truckkort B. Det finns många olika utbildare över hela landet som erbjuder truckutbildning för privatpersoner. Ofta tar man truckkort A och B samtidigt vilket förutom för motviktstruck ger dig behörighet för de flesta truckar som används på lager och terminaler. Efter en godkänd utbildning får du ett truckkort vilket kan hjälpa dig att få ett bra sommarjobb eller snabbt komma in på arbetsmarknaden. Utbildningen tar oftast inte mer än tre dagar och består av en teoretisk och en praktisk del. Truckkort B är också den behörighet flest arbetsgivare söker.